You are visiting our site with an outdated browser. This can cause the website to not work optimally. we recommend visiting our site with a different browser
Kun je een product online niet vinden? In onze winkel in Baarn vind je een ruimer assortiment en helpen onze adviseurs je graag verder. Openingstijden
Dineren do’s en don’ts

Dineren do’s en don’ts

TE LEZEN IN ONS MAGAZINE

Natuurlijk willen we royaal dineren. Maar bij voorkeur niet te chique en niet te strak geregisseerd. We gaan voor royaal, maar tegelijkertijd toegankelijk en sympathiek.

Sta jij voor de uitdagende taak om thuis zo’n etentje te organiseren? Dan zijn er voldoende keukenslimmigheden om het niet alleen voor jouw gasten, maar ook voor jezelf aangenaam te houden.

tips

Ruim ervoor

Wat je waarschijnlijk niet wil is de dag van het etentje, en waarschijnlijk ook al de dag ervoor, de hele dag in de keuken staan. Een goede en slimme voorbereiding is daarom het halve werk. Zo’n voorbereiding begint met logische keuzes maken. Wat gaan we eten? En welke recepten zijn geschikt? Twee voor de hand liggende maar belangrijke vragen die nodig zijn om te beantwoorden voordat je de keuken induikt.

Neem in ieder geval niet te veel risico. Kies voor een gerecht dat je al eerder hebt gekookt, of geef er een verrassende twist aan. Maak afgemeten keuzes en werk toe naar een finale. Nog een mogelijkheid: kies een thema. Zo weet je zeker dat alle gerechten een smakelijk geheel vormen. Ga hoe dan ook strategisch te werk en vermijd de stress van last-minute creaties. En vergeet vooral de presentatie niet. Geef je creatieve flair de ruimte, het oog wil immers ook wat.

Tot slot. Ga voor gerechten die je van tevoren kunt maken en later eenvoudig opwarmt, zoals een smaakvolle ovenschotel of een stoofpotje dat uren heeft gesudderd.

tips

Op de dag

Voorkom chaos. Leg alle ingrediënten per gerecht bij elkaar in de koelkast en label het eventueel. Daarmee voorkom je een onnodige speurtocht. En veel ergernis.

Neem vervolgens de tijd om zoveel mogelijk voor te bereiden. Snijd de groenten, mix de dressing en kook de rijst. Kortom, doe alles om je kooktijd te minimaliseren zodra de gasten arriveren. Daar hoort uiteraard ook het dekken van de tafel bij.

Zet alvast iets op tafel om van te snoepen, zoals kaasjes of brood met smeersels. Daarmee koop je wat tijd voor jezelf voordat je de keuken induikt. Nog een laatste dingetje:
zorg dat de vaatwasser leeg is en het aanrecht opgeruimd. Misschien een mooi klusje voor de kids?

tips

Tijdens

Begin met een koud voorgerecht. Dit is namelijk vooraf klaar te maken. Kwestie van serveren en in een mum van tijd zit je weer gezellig bij je gasten. Kies je voor een warm voorgerecht? Ook dan is voorbereiding key. Een soepje bijvoorbeeld is snel opgewarmd.

Voor het hoofdgerecht is de oven je beste vriend. Er zijn veel gerechten die je warm kunt houden zodat ze perfect op temperatuur blijven. Het last-minute bakken van een stuk vlees of vis is natuurlijk ook een optie. Vergeet niet om de borden voor te verwarmen, zodat de gerechten langer warm blijven terwijl jij rustig de borden mooi opmaakt.

tips

Erna

Sluit de avond ontspannen af met koffie of thee en eventueel een likeurtje of een ander hartversterkertje. Met iets zoets erbij, zoals een koekje of chocolade, scoor je vaak bonuspunten.

En die afwas? Laat die lekker staan tot je gasten de deur uit zijn. Tenzij ze erop staan om te helpen, natuurlijk!

kan niet zonder

Servies

ook handig

Kookboeken

ook handig

Tafeletiquette

Hoef je het etentje niet zelf te organiseren, maar word je uitgenodigd voor een chique diner? Dan hebben we ook tips voor je!

Scroll to top