maak je tuin winterklaar

In de herfst is snoeien niet urgent want de lente is hét snoeiseizoen bij uitstek. Toch moet er wel wat tuinonderhoud gebeuren. Ga aan de slag met bomen, planten, hagen en heesters om ze op de winter voor te bereiden. De rest komt in het voorjaar.
 

 1. Het is nu het moment om bomen en hagen te snoeien.
 2. Om ervoor te zorgen dat bomen probleemloos de winter doorkomen kun je de takken het best kort houden. Zeker op de plaatsen waar ze bladeren verliezen.
 3. Een coniferenhaag snoei je in de herfst, evenals andere hagen die tijdens de winter blijven groeien. Zorg ervoor dat ze aan de basis breder zijn dan aan de top. 
 4. Heesters die niet in de lente bloeien kun je nu snoeien. Hou ze kort want de wind kan flinke schade aanrichten. Doordat de heesters door de wind uit de grond loskomen kan er verrotting ontstaan.
 5. Bedek de wortels van vorstgevoelige planten met aarde, bladeren, humus of turf. 
 6. Splits vaste planten om ze te verjongen. 
 7. Bloembollen mogen nu al geplant worden.
 8. Het is de tijd om in de uitverkoop een tuinmeubel te scoren (nu 50% korting). 
 9. Knip de lavendel om een compacte plant te houden.
 10. Knip de bruine bladeren af van de waterplanten. 
 11. Snoeien is precisiewerk en voor elke snoeiklus moet je het juiste snoeigereedschap gebruiken. Een takkenschaar, heggeschaar, boomschaar, buxusschaar … Je hebt het allemaal nodig om je tuin tijdens de herfst en de winter in perfecte staat te houden.
 12. Hou je terras kleurrijk met kleine asters, chrysanten, viooltjes, sierbesjes of heide in bakken en potten.
 13. Zorg ervoor dat je gieters en dergelijke watervrij maakt want deze kunnen stuk vriezen. Voor hogedrukreinigers en slangenwagens is het beter deze op te bergen op een vorstvrije plaats.
 14. Maak nestkastjes schoon voor de vogels.
 15. Kom je tot de conclusie dat je jouw tuin volgend jaar heel anders wil inrichten? Wij maken graag een tuinplan voor je. Dat doen we momenteel elk 1e weekend van de maand.
 16. Vergeet niet te genieten van de verandering van de seizoenen :-)